Kategorier
Nordens Ljus Nyheter

Johan Gertz – SGLS på Nordens Ljus

Låtlista

Johan Gertz
Fanfar
Johan presenterar sig själv
Improvisation 1
323
Affettuoso ur Stämningsbilder för gitarr
Improvisation 2
Antydningar
Improvisation 3
Pedalen
Extranummer

Öppen scen

Skelettkvartetten – Folke, Michael, Ulf och Janne
Coloeur Milonga, Thierry Tisserand

Göran Engdahl
Improvisation

Presentation av Johan Gertz

Johan Gertz började spela gitarr för sin granne, när han var 11 år. Därefter var han ”övningselev” på SMI (Stockholms Musikpedagogiska Institut) under de tidiga tonåren, där hans lärare var sådana som utbildade sig till lärare. Under Johans vuxna tid har han bara tagit några lektioner för Stefan Löfvenius. Till stor del har Johan lärt sig att spela gitarr själv. Han har inte gått på någon musikhögskola, inte studerat för en endaste berömd mästare utomlands och inte fått några prestigefyllda priser. (ännu…)

Under sin tid i gymnasiet satt han ofta hemma och improviserade. En stor inspirationskälla då blev Egberto Gismonti som han lyssnat på vid någrakonserter,vars musik fyllde honom med en kittlande energi. Ralph Towner och hans grupp Oregon har också inspirerat honom mycket.

I en musikaffär hittade han en gång en 13-strängad altgitarr, byggd av Georg Bolin. Han föll omedelbart för dess klang och köpte den. På den spelar han nu mycket av sin egen musik. Kompositionerna växer ofta fram i långa improvisationer där ett tema ger sig ut på äventyr. Ofta innehåller musiken sedan improviserade avsnitt. Han spelar också gärna rena improvisationer på konserter som han då brukar kalla ”Stundens Ingivelse”.

Efter studier i musikpedagogik (blockflöjt!) på SMI, musikvetenskap och biologi på Uppsala universitet, har han jobbat som fladdermusinventerare, körledare, gitarrlärare, musiker, personlig assistent, biologilärare, administratör, vårdare och tentavakt. Musiken och skapandet lockar och han gärna spela mer.

Hans musik befinner sig i gränslandet mellan klassiskt, jazz och folk och har förutom ovannämnda inspirerats t.ex. av renässansmusik, Bach, Debussy, Ravel, Stravinsky, Corea, Metheny, Laginha, Kalaniemi, Saluzzi och många, många fler.