Kategorier
Festival

Bossanova på Gitarr- och Lutafestivalen

Vi har ett nytt och väldigt trevligt inlägg i konsertprogrammet. Duo Wachenfeldt/Sundkvist som skulle ha uppträtt på tisdagen den 30/7 har fått förhinder och det är med stor glädje vi istället presenterar bossanova-sångerskan och gitarristen Perta Ahlmark.

Är ni lika laddade som vi inför årets Gitarr- och Lutafestival? Snart är det dags att packa resväskan och stämma lyran, men först ska ni ta del av en glad nyhet.

Vi har ett nytt och väldigt trevligt inlägg i konsertprogrammet. Duo Wachenfeldt/Sundkvist som skulle ha uppträtt på tisdagen den 30/7 har tyvärr fått förhinder och det är med stor glädje vi istället presenterar bossanova-sångerskan och gitarristen Perta Ahlmark.

Den 10 juli 1958 spelade legenden João Gilberto in Chega de Saudade, som idag anses vara startskottet för den brasilianska musikstil som kom att kallas bossanova. Närmast på dagen, 60 år senare (6 juli 2019), avled João Gilberto i Rio de Janeiro.

I dubbel bemärkelse får vi därför anledning att hylla bossanovan på Gitarr- och Lutafestivalen i sommar tillsammans med Petra Ahlmark, till Gilbertos minne och för ytterligare många musikaliska år för jubilaren Bossanova.

Petra Ahlmark

Petra är sångerska och gitarrist och har under åren specialiserat sig på bossanova från Brasilien. Hon har inspirerats av den rytmiska, melodiska och lågmälda spelstilen och framför repertoar från 30-talets sambasånger, 50- och 60-talets kända bossanova kompositörer och sånger av modernare brasilianska bossanova-artister. Bland artister som Petra studerat och inspirerats av finns bland andra nämnda João Gilberto och en av Brasiliens stora, nämligen Rosa Passos.

Lyssna till Petra Ahlmarks version av den kanoniska Chega de Saudade i videon nedan och varför inte lyssna mer när Petra gästar Sveriges Radios serie Bossanovans historia: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1261946?programid=4112