Årets kurser


Huvudlärare 2019

Gary Ryan

Den brittiska gitarristen Gary Ryan är en av världens ledande representanter av den klassiska gitarren och har vunnit internationellt erkännande för sin exceptionella tekniska kontroll, sin djupt musikaliska insikt och underhållande program. Han är också känd för sina mycket innovativa gitarrkompositioner och tilldelades i maj 2013, en prestigefylld titel av Royal College of Music, London, som erkännande för hans enastående prestationer i den musikaliska världen. 1996 blev han, vid 27 års ålder, utnämnd en professur på Royal College of Music i London, och är sedan 2009 huvudlärare och biträdande chef för gitarrklassen.

Läs mer på Gary Ryans hemsida: www.garyryan.co.uk


Laura Snowden

Laura Snowden är en otroligt spännande och mångsidig gitarrist med stor pedagogisk erfarenhet. 2016 öppnade hon Uppsala Gitarrfestival med solokonsert och undervisade sedan under festivaldagarna. Förutom att spela solo är hon en flexibel gitarrist som inte backar för att engagera sig i både kammarensembler och folkmusikgrupper. På hennes långa meritlista finner vi, utöver hennes arbete som solist och kompositör, det turnerande folkbandet Tir Eolas och duon Snowden-Sir som bland annat framför kompositioner av Snowden själv.

Laura som kompositör är ett kapitel för sig, för vilket hon fått mycket uppmärksamhet internationellt. Som förstapristagare i internationella kompositionstävlingar skriver hon just nu på musik för lysande VIDA Guitar Quartet (som Gitarr och Luta skrev om 2013) och Park Lane Group.

Hon är lärare vid Yehudi Menuhin School strax söder om London och undervisar flitigt i samband med konserter vid olika internationella gitarrfestivaler runt om i världen.

Läs mer om Laura Snowden på hennes hemsida –>


Enskild undervisning 

Alla deltagare kan få minst en enskild lektion per dag under festivalen med följande lärare. Alla nivåer välkomnas!

Klassisk gitarr

Lärare:

Elena Cásoli, Georg Gulyás, Johan Löfving, Eric Lammers, Bo Hansson, Joel Sundkvist, Yvonne Nordström och Johan Abrahamsson.

För dessa lärare kan du ta enskilda lektioner under hela festivalveckan. För att läsa om respektive lärare besök deras hemsida genom att klicka på de färgmarkerade namnen. Du bokar enskilda lektioner med respektive lärare första dagen på festivalen (mer information får du på plats).

Luta

Lärare:

Suzanne Persson, Marcus Strand och Roland Hogman.

Kursen för dig som redan spelar luta men också för dig som gärna vill prova!

Förutom att du får enskild lektion får du också möjlighet att spela i ensemble och till dans (nytt för i år!). Vi skräddarsyr lektioner t ex att spela generalbas (basso contunuo) och teknik. Du får också utveckla din repertoar- och stilkännedom samt prova olika instrument inom lutfamiljen.

Improvisation/Låtskrivande

Lärare:

Lucas Brar

Vill du utveckla din improvisationsförmåga och harmoniska koll, och kanske arrangera låtar för gitarr? Eller skriva egna låtar med gitarr som grund? Då hjälper jag dig gärna. Jag är utbildad klassisk gitarrist på Musikhögskolan i Stockholm, och har även länge spelat jazz och arrangerat all möjlig musik för sologitarr. Under åren har jag hittat en hel del bra tricks och genvägar som jag gärna delar med mig av!

Ackompanjemang

Lärare:

Robert Robertsson

Årets tema: Cornelis Vreeswijk (Ladda ner PDF med låtmaterial)

Robert Robertsson kommer att leda den populära kursen i ackompanjemang. Årets kurs har Cornelis Vreeswijk som tema. Sångare, melodispelare och basister är välkomna. Robert har en bakgrund som popmusiker, trubadur och kammarmusiker. Dessutom aktiv i körlivet som korist, ledare, arrangör och tonsättare.

Arrangering/Musikteori

Lärare:

Viktor Ritchey

Interpretation

Lärare:

Yu-Wei Hu

Flamencogitarr

Lärare:

Richard Hirsch

Den rytmiska strukturen (palmas) till stilarterna Soleares och Bulerias, den andalusiska kadensen och melodier (falsetas). Vänsterhands tekniker såsom legato och “hamra på” och högerhands tekniker rasqueado, alzapua, picado, tremolo och golpe. Samspel gitarr, sång och dans. Allt detta lär du dig på kursen.

Gitarrorkester/Ensemble

Lärare:

Christopher Fossto

I Gitarrorkestern spelar vi i stor grupp stycken och låtar som är speciellt arrangerade för festivalen. Orkestern är öppen för alla och man kan delta oavsett om man är nybörjare eller proffs.

Det finns även möjlighet att få lektioner i mindre grupper, så som duo, trio eller kvartett. Även här finns låtar på olika svårighetsgrader. Grupper kan spontant bildas på festivalen.

Historiska danser

Lärare:

Birgitta Möller Nilsson


[junkie-button url=”https://sgls.nu/anmalan/” style=”orange” size=”large” type=”square” target=”_self”] Anmäl dig till Gitarr- och Lutafestivalen! [/junkie-button]