Kategorier
Nordens Ljus Nyheter

23 feb: Jacob Kellerman

Välkommen  till premiären av SGLS Gitarrträffar 2022 vid Nordens Ljus kl. 18 den 23 februari med Jacob Kellerman som Svenska Gitarr- och Lutasällskapets inbjudne gäst!

Nordens Ljus ligger på Kungsholms strand 125, nästan rakt under Sankt Eriksbron. Enklast är att åka kollektivt. Bilparkering finns normalt vid S:t Eriks gymnasium på Polhemsgatan.

Träffen är gratis för medlemmar i Nordens Ljus samt för de som spelar. Övriga lägger eller swishar 150 kr. Mer information på plats.

När gästens toner klingat ut är det Öppen Scen. Anmäl ditt bidrag till Göran Engdahl på goran_engdahl@bredband.net.

Jacob Kellerman

Jacob Kellerman

Grammisvinnande gitarristen Jacob Kellermann (f.1984) har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva och eftersökta gitarrister.

Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Prinzregententheater och Gasteig München, Seoul Art Center, Brucknerhaus – Linz, Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan. Som solist har han arbetat med bland andra London Philharmonic Orchestra, Sveriges Radios Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Queretaro Philharmonic Orchestra (Mexico) samt Incheon Philharmonic Orchestra och Camerata S (Sydkorea).

Engagemang under 2022 inkluderar bl.a. turnéer i Europa och solouppdrag med BBC Philharmonic Orchestra, Spanska Nationalorkestern, Israel Contemporary Players och Orquesta de Valencia.

Kellermann har spelat in 3 album på skivbolaget BIS Records. Det senaste belönades med en Grammis för årets bästa klassiska album och korades även till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet hyllades även internationellt i tidningar och tidskrifter såsom the Guardian och Diapason.

Med en omfattande kammarmusik- och solistrepertoar, ofta bestående av hans egna transkriptioner, söker han ständigt efter nya uttrycksmöjligheter för sitt instrument. Detta har även lett till ett brinnande intresse för samtida musik och nära samarbeten med ett antal tonsättare har resulterat i ett flera verk skrivna direkt för honom, däribland Toshio Hosokawa, Sofia Gubaidulina, José Maria Sanchez-Verdu, Francisco Coll och Benjamin Staern.

Jacob in action

Jacob Kellermann är även medlem och en av initiativtagarna till nederländska New European Ensemble.

Jacob Kellermann spelar på ett instrument av den tyska gitarrbyggaren Matthias Dammann.