Kategorier
Konsert Nyheter

Bilder från Nordens Ljus

Säsongsstarten för vårens gitarrträffar blev en fantastisk tillställning inför en fullsatt publik. De inbjudna gästerna Roland Hogman och Suzanne Persson bjöd underbart spel på olika lutor och en teorb. De varvade sina nummer med berättelser om musiken och den hur använts bl a i olika kungahus i centraleuropa. Många stycken började lite trevande för mot slutet sätta allt i gungning. I många stycken spelade den ena lutan melodin och den andra ackompanjemang i form av generalbas.

 • Prelude d-moll; Denise Gaultier
 • Prelude; mlle Bocquet
 • Prelude; Robert de Visée
 • Tombeau de Mezageau; Enemond Gaultier
 • Tombeau de Gogo; Charles Mouton
 • Canarie; Enemond Gaultier
 • Narcisse; Denise Gaultier
 • Fuga d-moll; Sylvius Leopold Weiss
 • Fantasia; David Kellner
 • Canarios; Gaspar Sanz
 • Chiacona; Alessandro Piccinini

Efter pausen framträdde 5 föranmälda musiker på den öppna scenen. Det blev ett mycket varierade och trevligt program. Först ut var Berndt Törnblom som på ett synnerligen artistiskt sätt framförde 2 egna sånger till gitarrackompanjemang samt en Bellmansång. Därefter framförde Jan Rudling två Dan Anderssonsånger. Sedan uppmärksammade Johan Biörs och Jan Nilsson gitarristen och kompositörern Ferdinando Carullis 250-års jubileum med att spela ett stycke av honom. Nils Klöfver bosatt i Kina och nu på besök i Sverige spelade sedan en transkription av en populär kinesisk folkmelodi ”Jasminblomman” samt en egen komposition. Slutligen framförde Sune Bohlin två sånger till luta av C M Bellman.

 • Jag bli glad; Berndt Törnblom
 • Dragspelaren; Berndt Törnblom
 • Värm mer öl och bröd; Carl Michael Bellman
 • Kung Brännvin; text: Dan Andersson musik: Jan Rudling
 • Jag väntar; Dan Andersson
 • Serenade No. 3 Op. 96; Ferdinando Carulli
 • Jasmin blomman; trad. kinesisk folkmelodi i arrangemang av Nils Klöfver
 • Revolving Rondo; Nils Klöfver på 11-strängad gitarr
 • Glimmande Nymf; Carl Michael Bellman
 • Solen glimmar; Carl Michael Bellman