Svenska Gitarr- och Lutafestivalen 2022

Konsertprogram

Söndag 31/7 kl. 20 – Paul Galbraith

I år har vi nöjet att presentera den internationellt välrenommerade gitarristen och pedagogen Paul Galbraith. 

Paul är en av de största aktiva gitarristerna i nutid, och även en briljant innovatör. 

Med hjälp av den åtta-strängade ”Brahms-Gitarren”, som är utvecklad tillsammans med David Rubio, har han utvidgat gränserna för instrumentets möjligheter liksom kvaliteten och bredden i hans egen repertoar. Det har även bidragit i sökandet efter och behärskandet av det egna konstnärliga temperamentet.

Tidigt utvecklade han sin spelstil och är numera känd för att hålla gitarren som en cellist. Paul har fått flera priser i stora tävlingar, han har framträtt tillsammans med många orkestrar, bl. a the Royal Philharmonics, turnerat i många länder och har spelat in ett flertal kritikerrosade skivor. 

För närvarande undervisar Paul på Musik Akademie Basel.

För mer information: paul-galbraith.com

Måndag 1/8 kl. 19:30

Fred Holmlund är född och uppvuxen i Boden i Norrbottens län och är en driven klassisk gitarrist som fördjupat sina kunskaper som diplomstudent på Musikhögskolan i Malmö. Med ett intresse för gitarrens genreöverskridande möjligheter beslutade sig Fred tidigt för att satsa helhjärtat på en framtid i gitarrens tecken. Därefter följde flera år av gitarrstudier på flertalet prestigefyllda skolor runt om i Sverige men även i Danmark där han tog sin kandidatexamen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Utöver det har han även studerat i Tyskland för Hubert Käppel, där han förfinade sina tekniska och sceniska kunskaper med perfektion som målsättning. 

Fred har under sin karriär som musiker spelat på scener i Sverige, Danmark och Tyskland och är känd för sin mångsidiga tekniska förmåga och strävan efter att skapa något utöver det vanliga. I rollen som solist har Fred bland annat uppfört ”Electric Counterpoint” av Steve Reich, men även Sergio Assads verk ”The Walls” under Skandinavienpremiären på Uppsalas gitarrfestival 2020. Fred blev mottagare av det stora Jörgen Rörby stipendiet 2020.  

Trots att konstmusik ligger Fred närmast hjärtat så har han även utforskat och fördjupat sina kunskaper inom svensk popmusik. Med målet att låta musiken leva vidare har han bland annat bearbetat Ted Gärdestads musik på gitarr och framför den ofta på sina konserter.

Johan Löfving har utmärkt sig som en av den nya generationens musiker och hyllats för sitt kommunikativa musicerande och unika spelstil.
Han har etablerat sig som både solist och kammarmusiker på den internationella konsertscenen och framträtt i b.la. Wigmore Hall, Kings Place och Milton Court i London, Sage Gateshead i Newcastle och Konzertsaal der Wiener Sängerknaben MuTh i Wien.
Genom åren har Johan blivit flerfaldigt prisbelönad och bland dessa kan nämnas London International Guitar Competition, Uppsala Internationella Gitarrfestival, Jörgen Rörby Stipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens stipendier. Dessutom har han framträtt i BBC Radio 3 & 4 och Sveriges Radio P2.

Det växande intresset för tidig musik har uttyckt sig genom en mängd konserter på romantisk gitarr och teorb men också kammarmusik, främst med Flauguissimo Duo tillsammans med flöjtisten Yu-Wei Hu. 
Efter att ha börjat spela gitarr vid Årjängs Kommunala Musikskola för Lars Eriksson, fortsatte studier för Sven Lundestad och Bo Hansson. Därefter följde studier vid Royal College of Music i London där han studerade för Gary Ryan och Jakob Lindberg och avslutningsvis för Prof. Robert Wolff vid Mozarteum i Salzburg.

Tisdag 2/8 kl. 19:30

Dohyo Sol spelar lutor, teorber och barockgitarr, är bosatt i Höör och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Den Haag (Holland) och Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn. Han frilansar som solist, kammarmusiker och orkestermusiker i diverse ensembler och operahus runtom i Sverige, Danmark, Tyskland och Polen. Dohyo är en av initiativtagarna till Höör barockfestival. 

Georg Gulyás är aktuell med en ny CD med musik av Heitor Villa-Lobos på Proprius/Naxos. Gulyás har tidigare gett ut musik av Agustín Barrios, Benjamin Britten, J.S. Bach samt på samma bolag två skivor med spansk och latinamerikansk musik. Gulyás studerade vid Juilliard School i New York och tog solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har flera gånger varit solist med Kungliga Filharmonikerna och turnerat i Japan, Latinamerika, USA och Ryssland. Georg Gulyás är doktorand vid LTU där han forskar kring interpretationsprocessen samt sedan 2012 universitetslektor i gitarr vid Musikhögskolan Ingesund.

Onsdag 3/8 kl. 19:30

Stipendiekonsert – Jörgen Rörby-stipendiet 2022

Torsdag 4/8 kl. 19.30

Bougt & Radić DuoJonatan Bougt and Irena Radić. They began playing together in 2015 and in 2016 they won second prize at the Twents Guitar Festival in the Netherlands. Alongside original works for Guitar & Piano by composers such as Hofmeyr, Haug and Castelnuovo-Tedesco, their repertoire includes their own arrangements of Ravel’s Mother Goose Suite and Shostakovich’s 24 Preludes Op.34, which they have arranged with kind permission from Irina Shostakovich.

Rebell Gitarrkvartett består av alumnerna Hannes Wikström, Henning Gren, Emil Miranda Holmberg samt Jonathan Bernhardsson, som alla har gått det konstnärliga kandidatprogrammet med inriktning Kammarmusik med klassisk gitarr som huvudinstrument på Musikhögskolan, Örebro universitet. 

De är utsedda som Ensemble in Residence för Musik i Syd vilket innebär bland annat ett samarbete i 1,5 år med fokus på att gruppen ska etablera sig som ensemble i professionella sammanhang. De kommer att spela på diverse scener internationellt såväl som nationellt, samt ges chans att utveckla konstnärliga idéer och projekt i samarbete med Musik i Syds producenter.

De tidigare gitarrstudenterna är idag väldigt tacksamma för sin genomförda utbildning vid Musikhögskolan och erfarenheterna de skaffat sig från det konstnärliga kandidatprogrammet och vill passa på att rikta ett uppskattande hejarop till sina före detta ansvariga lärare: Mats Jansson, Jakob Henriques och Lena Johnson. 

Fredag 5/8 kl. 19:30 

Elevafton med kursdeltagarna.